Stichting Jinpa
Menu
Afbeelding

MijneigenPlan en EVMB/CMB

HOE GEBRUIK JE MIJNEIGENPLAN BIJ DEZE DOELGROEP?

Hoe kan MijneigenPlan ingezet worden bij EVMB/CMB?
MijnEigenPlan inzetten voor iemand met een ernstig of matig verstandelijke beperking én een communicatieve beperking vraagt om een bepaalde manier van werken met dit programma. Het is heel goed te gebruiken voor de doelgroep EVMB/CMB, maar je moet wel weten hóe. Wij vertellen jou graag hoe wij ermee werken vanuit onze jarenlange ervaring met MijneigenPlan bij EVMB/CMB (thuis en op de werkvloer)

Wij delen graag onze ervaringen!

Afbeelding
In Jinpa gebruiken we MijneigenPlan op de werkvloer en thuis. We gebruiken het programma voor individuele communicatie (als onderdeel van OC) en structuur-communicatie. We richten het volledig in naar wat de cliënt aankan en begrijpt.


Mensen met een ernstig verstandelijke beperking én moeite met communicatie hebben baat bij OC/ AAC (ondersteunde communicatie). Het helpt hen om aan de omgeving duidelijk te maken wat ze willen zeggen. En het helpt de omgeving om te communiceren met de persoon waar het om gaat. Gesproken taal is vaak moeilijk en inzet van (eventuele digitale) communicatie-alternatieven helpt enorm. Denk daarbij aan foto's, concrete verwijzers, picto's, gebaren en spraakcomputers. 

In Jinpa gebruiken we MijneigenPlan als communicatiemiddel en als onderdeel van OC (ondersteunde communicatie) in het algemeen. MijneigenPlan wordt náást een spraakcomputer ingezet. Of náast de gelamineerde picto-praatplaat. Of náást de snel getekende uitleg. Voor ons is MijneigenPlan een programma/app dat structuur biedt, maar ook op een snelle en eenvoudige manier toegang geeft tot een interactieve manier van werken met picto's en foto's.

We gebruiken MijneigenPlan pér cliënt. Dit komt doordat we het inzetten als onderdeel van communicatiemiddelen (OC/AAC) van die bewuste cliënt en als onderdeel van individuele begeleiding. En dus ook als onderdeel van individuele communicatie mét en dóór die cliënt.

De informatie die in MijneigenPlan gezet wordt kan gaan over
- het dagprogramma, wie er die dag is, wanneer iets gaat gebeuren. Maar ook over
- de stappen van een activiteit. Of als
​- een eenvoudige manier om toegang te geven tot communicatie, bijvoorbeeld 'stoppen' of 'doorgaan'. Of kiezen uit twee dingen.

De voordelen van MijneigenPlan ten opzichte van andere vergelijkbare apps
- het is eenvoudig mee te nemen is (gebruik bijvoorbeeld een oude telefoon)
- je zet er eenvoudig je eigen afbeeldingen in
- je kunt het aanpassen als je onderweg bent (dus in de viewer)
- je kunt 'sub-picto's' maken, waardoor je de informatie eenvoudig kunt houden. Bijvoorbeeld: een 'hoofdpicto' van 'fietsen' die je meteen in beeld ziet, maar als je daarop klikt zie je wie meegaat en waar je naar toe gaat. Het aanblik is eenvoudig te houden
- alles is uit te zetten (alarmen, beloningen, tekst naast picto's, timers, etc). Geen extra informatie die afleidt, prikkelt of verwarring schept
- doordat er een website aan gekoppeld is kun je er heel veel mee: standaard programmadagen maken, bijvoorbeeld. Deze zijn gemakkelijk te kopiëren en dit scheelt enorm veel tijd en energie. Maar ook stappenplannen voor bijvoorbeeld herhalende activiteiten. Door deze aan te maken in een bibliotheek kun je het steeds opnieuw met een paar klikken herhalen.
​- en meer....

De doelgroep is enorm prikkelgevoelig, heeft vaak fysieke beperkingen (zoals spasme, slechtziend, grove motoriek, sensorische overgevoeligheid). Dit vraagt om aanpassingen van digitale middelen. Zo ook MijneigenPlan. De doelgroep vraagt om eenvoudig te bedienen, prikkelarme omgeving  (ook bijvoorbeeld qua licht dat van het apparaat komt) en eenvoud qua vormgeving (geen tekst naast picto's, geen alarmen, zo weinig mogelijk handelingen verrichten om iets af te vinken, etc).

We gebruiken MijneigenPlan al jarenlang in Jinpa op de werkvloer en thuis met onze cliënten. We zijn meegegroeid met het programma en hebben uitgevonden hoe dit programma goed kan werken met deze doelgroep (EVMB/CMB). We weten hoe we het programma in moeten stellen maar ook hoe het te gebruiken is binnen de visie van Totale Communicatie en 'begrip' van communicatie. Want een picto erin zetten zegt nog niets over het wel of niet kunnen gebruiken van deze picto! 

We bieden online of klassikaal uitleg waarin wij laten zien hoe we het programma instellen (de website en de apps op android of iOS), hoe we ermee werken, hoe we de cliënten aanleren om het samen met een begeleider te gebruiken, etc.


Nieuwsgierig?
Informatie-aanvraag: elo@jinpa-huis.nl onder vermelding van 'uitleg gebruik MEP'.

Picture

Wat doen wij?
Opleidingscentrum
Ervaringsdeskundigen
Eigen dagbesteding

Kennismaken

Introductie/open dagen
Contact
​
  • Welkom
  • Ondersteunde Communicatie
  • Een dag in Jinpa
  • De oprichters
  • Publicaties
  • Ervaringen/ reviews
  • Vacatures
  • Contact
  • Blog
  • Welkom
  • Ondersteunde Communicatie
  • Een dag in Jinpa
  • De oprichters
  • Publicaties
  • Ervaringen/ reviews
  • Vacatures
  • Contact
  • Blog