Stichting Jinpa
  • Geef een stem
  • Het verhaal van....
  • Een dag in Jinpa
  • De oprichters
  • Kalender
  • Contactformulier
  • NAW
  • Publicaties
  • Geef een stem
  • Het verhaal van....
  • Een dag in Jinpa
  • De oprichters
  • Kalender
  • Contactformulier
  • NAW
  • Publicaties
Communicatie
is meer dan alleen spreken met je stem.

Een stem is meer dan alleen praten met geluid.

Iedereen heeft een stem.
​

Maar wordt er geluisterd?

Een dag in Jinpa....

De begeleider

Een inspirerende en intensieve baan....

Je begeleidt een cliënt met een ernstig tot matig verstandelijke beperking. Maar er komt nog iets bij: deze persoon heeft moeite met gesproken taal. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms zijn deze mensen echt non-verbaal en soms zijn ze toch op spraak gericht. 
​

Je maakt, samen met jouw collega's, een programma op maat speciaal voor jóuw cliënt. Dit houdt in dat je kijkt naar wat iemand aankan wat sensorische prikkels en concentratie betreft. En natuurlijk welke interesses jouw cliënt heeft. De activiteiten die je in jouw programma zet zijn bedoelt om jouw cliënt aan de hand te nemen naar de juiste in- en ontspanning, maar ook naar ontwikkeling en zelfredzaamheid waar dit kan. Omdat jouw cliënt moeite heeft met gesproken taal zal je communicatie aanbieden op verschillende manieren: gebaren, picto's, foto's, voorwerpen, een spraakcomputer...... 

Je herkent meteen wat het gedrag van jouw cliënt betekent, want dat heb je geleerd in de opleiding die je bij Jinpa volgt. Je gaat bij weerstand of onverstaanbaar gedrag uit van het volgende: "mijn cliënt kan dit nu niet. Het is geen niet-willen, maar niet-kunnen. Ik zoek uit waarom en anticipeer hierop. Ik pas mijn begeleiding aan, zodat het dan wél gaat".
Jinpa gelooft namelijk dat onverstaanbaar gedrag niet iets is 'wat bij deze doelgroep hoort', maar zegt iets over een hulpvraag waar we iets aan kunnen doen. We lossen dit gedrag op en komen niet tot het inschakelen van een signaleringsplan, omdat dit niet nodig is. Het gedrag wordt namelijk omgedraaid lang voordat dit plan nodig is. 

Je vindt het leuk om jouw cliënt iets te leren, zodat deze zich trots voelt op zichzelf. Je bereidt een activiteit voor die helemaal aangepast is aan jouw cliënt: interesses, sociaal-emotioneel functioneren, sensorische prikkelverwerking, communicatie, leerlijnen voor EMB. Je zorgt voor jouw cliënt (verschonen, voeding, medicatie), maar waar jij warm voor loopt is het educatieve deel van de begeleiding. Je vindt het leuk om hierover na te denken, dit uit te werken, taakbakken en communicatie te maken. 

Je werkt met jouw cliënt in zijn of haar eigen individuele ruimte aan de doe-tafel of de huishoek-tafel. Jouw cliënt heeft een eigen kleine snoezelruimte, waar je hem of haar soms uit laat rusten en bij laat komen, maar waar je soms ook leuke sensorische activiteiten doet. 
En je doet dingen samen met ander cliënten en hun begeleiders: samen aan tafel theedrinken, fietsen, naar de winkel of een uitstapje. Want daar houden we wel van, waar dit kan. Zo gaan we bijvoorbeeld met z'n allen naar het Veenpark in Bargercompas. Of naar het zwembad in de zomer. Of lekker fietsen in de natuur en picknicken. Maar alleen op het moment waarop dit kan en in het tempo van jouw cliënt. Er is geen standaard groepsprogramma, maar er kan wel in overleg met andere begeleiders toch dingen samen gedaan worden.

Je kunt prima tegen stilte en rust. In Jinpa heerst namelijk veel rust en stilte, omdat communicatie gericht is op andere communicatiemiddelen dan gesproken taal. We letten ook erg op prikkels in de omgeving en houden deze rustig en gekaderd. Daardoor is er meer stilte dan op andere plekken in de zorg. Je maakt echt contact met jouw cliënt, maar op andere manieren.

Je bent de hele dagbestedingsdag de vaste begeleider van jouw cliënt. Je ondersteunt waar dit nodig is, biedt nabijheid waar dit nodig is, begeleidt naar de juiste in- en ontspanning, biedt duidelijkheid maar ook uitdaging waar dit nodig is. Je beweegt de hele dag mee, maar bent ook erg jezelf. Je bent samen met jouw cliënt een mini-team op die dag.
Er zijn maximaal vier cliënten in Jinpa (met elk een begeleider). Soms zijn er externe hulpvragen waar we ook helpen en waar je ingezet kunt worden als je dit leuk vindt. Dan help je begeleiders of ouders van cliënten die niet onder Jinpa vallen, maar wel om hulp gevraagd hebben.

Je werkt in een klein team en in een intieme, kleine setting. De sfeer is open en warm. Je bent zelf ook een open persoon en bent niet bang voor zelfreflectie en goeie gesprekken met collega's. Je kunt prima alleen werken, maar je hebt ook een teamspirit. Je komt rustig over, maar je kunt ook doortastend en streng zijn als het moet. Je bent een creatieve denker, want je moet soms ineens iets spontaans verzinnen om in te gaan op het gedrag van jouw cliënt. Je beseft dat je soms ook gestoord wordt in je vrije tijd, omdat het soms nodig is. Hoewel er veel respect is voor vrije tijd en elkaar.

Je bent leergierig, want er is veel te leren over het gedrag van jouw cliënt en hoe je hierop in gaat. De vraag die altijd gesteld wordt door jezelf en jouw collega's is 'waarom?'. Het is nooit 'och, dat doet ie nu eenmaal'. Je kent jouw cliënt op een gegeven moment door en door. Toch is jouw cliënt niet persoonsafhankelijk, dus als jij vrij bent en jouw collega valt in, is dit geen probleem voor jouw cliënt. Want jouw cliënt kent deze invaller ook goed én deze doet dingen hetzelfde als jij ze zou doen. Jouw cliënt voelt zich nog steeds veilig.

Je bepaalt zelf jouw werkuren en planning, samen met jouw team. Je werkt namelijk in een zelfsturend team, onder leiding van een teamleider die ook zelf begeleider is van jouw cliënt. Je spreekt dezelfde taal, je begrijpt elkaar over waar je tegenaan loopt en wat de behoeften zijn. Zolang het rooster van de dagbesteding maar klopt en gevuld is met begeleiders is het oké. En bepaal je met jouw collega-begeleiders in Jinpa of je een dagje extra vrij neemt en hoe je dit met elkaar oplost.
Methodieken in Jinpa
- Theorie van de ervaringsordening
- TOC/OC (Totale Communicatie, Ondersteunende Communicatie)
- Sensorisch Profiel (SI)
- De Curve (Amerpoort) 
- (deels) LACCS
- Communicatieniveaus Scheres/ Oskamp
- Leidinggeven: Business Spiritualiteit van Paul de Blot, Drienamiek en Tijdwinst.com


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De cliënt

Ik wordt gezien....
​

Ik ben ernstig verstandelijk beperkt en heb moeite met gesproken taal. Ik ben vaak niet eens doof of slechthorend, maar kan zelf moeilijk spreken. Of ik krijg niet alles mee van wat er gezegd wordt.

Ik ben tussen de acht en veertig jaar oud. Leeftijd maakt niet zoveel uit in Jinpa.

Mijn brein verwerkt zintuiglijke prikkels moeilijker dan bij andere mensen. Daar zijn verschillende oorzaken voor: soms omdat ik autistisch ben. Maar soms omdat het bij mijn genetische afwijking hoort. Of omdat ik slechthorend, doof of slechtziend ben. Daarom kan ik niet goed omgaan met een grote groep mensen/cliënten. Ik raak daarvan in de war of wordt zintuiglijk overvraagd.

Ik kan moeilijk aan mijn omgeving aangeven wat ik bedoel en wil. Ik heb mensen om mij heen nodig die goed naar mij kijken en geduld hebben. Ik heb namelijk een vrij lange verwerkingstijd en soms ook schakeltijd, voordat ik reageer. En ik heb een andere taal dan gesproken taal nodig om iets duidelijk te maken of te krijgen. En daarom heb ik mensen in mijn omgeving nodig die daar mee kunnen en willen werken.

Eigenlijk ben ik heel nieuwsgierig en houdt ik van gezelligheid. Maar mijn leergierigheid wordt niet altijd herkend, omdat ik niet aan kan geven dát ik leergierig ben! Ik wordt heel blij van nieuwe dingen leren en vooral als het me lukt om zelf te doen! Dan ben ik zó trots op mezelf!

Ik houdt ook van gezelligheid, ook al kan ik niet tegen grote groepen mensen. In Jinpa zijn elke dag 2 tot maximaal  10 mensen en iedereen kent mij. Maar gelukkig ben ik altijd met mijn vaste begeleider: die kent mij door en door en herkent precies de momenten waarop ik met mijn begeleider even naar mijn eigen kamertje moet omdat ik dat nodig heb. Het programma van de dag is ook helemaal op mij afgestemd: de ene dag voel ik mij namelijk beter dan de andere dag. Dat kan zelfs per half uur verschillen! En dat geeft niets: mijn begeleider past alles gewoon aan qua tempo of activiteiten. Ik wordt namelijk erg gezien en gehoord. En dat kan ook in Jinpa, want je hoeft niet met een groep mee te doen. Het draait om mij, niet om een groepsprogramma of een groep.

We doen ook dingen samen als ik dat kan: samen naar de winkel. En dan gaan we samen een cake bakken en lekker opeten tijdens de gezamenlijke snack-tijd. Of lekker fietsen en een ijsje eten op een rustig terras. Dan zijn de andere cliënten er ook bij. Die vinden soms dingen ook lastig, maar die worden dan geholpen door hún eigen vaste begeleiders. Mijn begeleider blijft lekker bij mij. Ik voel me dan heel veilig.

De activiteiten die ik doe zijn speciaal bedacht voor mij. Ze kijken goed naar wat ik leuk vindt en ook nog eens naar wat ik als volgende stapje kan leren.

Ik kom tot rust in Jinpa, maar ik ontwikkel ook. Want mijn brein kan het goed aan en daarom kan ik iets nieuws leren.

Mijn ouders doen ook mee: zij hebben besloten om ook meer te leren over het begeleiden van mij, zodat het goed met mij gaat en zodat zij dezelfde taal spreken als de begeleiders. Dit hoefde niet en het was niet verplicht, maar ze vonden dit gewoon leuk en goed om te doen. Ze ontmoeten ook de andere ouders van de cliënten in Jinpa en praten soms samen over hoe het is om een kind zoals mij te hebben.

Jinpa helpt mijn ouders ook met pgb-dingen. Dat is soms best ingewikkeld en het is fijn om samen naar mogelijkheden te kijken. Mijn ouders/ verzorgers blijven wel zelf verantwoordelijk en maken zelf keuzes, maar dit vinden ze juist fijn. Het zorgt ervoor dat ze het gevoel hebben grip op mijn zorg te houden. En ook de kwaliteit te bewaken die zij zo graag voor mij willen.

Mijn begeleiders komen zelfs thuis bij mij oppassen, als mijn ouders even een avondje weg willen. Dat is wel handig: ze begeleiden mij thuis gewoon zoals ze ook in Jinpa doen en kennen mij goed. Dus ze begrijpen ook thuis snel wat ik nodig heb. Of waar ze even streng moeten zijn, want ik kan ook best ondeugend zijn.

Eigenlijk heb ik een grotere familie gekregen, want de begeleiders voelen wel een beetje als familie :)
Home
Wie zijn wij?
Contact
Rechten afbeeldingen:
Teacher icons created by monkik - Flaticon
  • Geef een stem
  • Het verhaal van....
  • Een dag in Jinpa
  • De oprichters
  • Kalender
  • Contactformulier
  • NAW
  • Publicaties